Descoperă experiența sunetului 3D la festivalul NOVA, în cadrul unor spectacole susținute de IQOS (P)

Descoperă experiența sunetului 3D la festivalul NOVA,  în cadrul unor spectacole susținute de IQOS (P)
Descoperă experiența sunetului 3D la festivalul NOVA, în cadrul unor spectacole susținute de IQOS
Publicat: 07/12/2022, 15:29

Pentru prima dată partener al festivalului NOVA, eveniment dedicat intersecției dintre artă și noile tehnologii, IQOS a invitat în România echipa ZiMMT din Leipzig, cea care a creat instalația de sunet inovatoare ZiMMT 3D Sound Lab. Formată din douăzeci de difuzoare conectate într-o rețea, aceasta generează un sistem de sunet 3D și o experiență audio specială.

Obiectivul invitației este de a pune bazele, timp de patru zile, unei platforme de experiment și explorare creativă a unui sistem de sunet cu care artiștii din România lucrează destul de rar. Prezența acestei instalații la București reprezintă, totodată, și un prilej de utilizare a acesteia ca punct de pornire în construirea unor spectacole multimedia, în care sunetul, lumina și dansul se completează reciproc.

În acest sens, între 5 și 8 decembrie, de la ora 20:00, la Platforma Wolff (strada Constantin Istrati nr. 1), mai mulți artiști români și străini pornesc de la contextul creat de instalația de sunet ZiMMT și dezvoltă în jurul ei o serie de spectacole de dans, concerte și experiențe inedite. Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj sunt artiștii care performează la Platforma Wolff.

ZiMMT 3D Sound Lab se numără printre puținele instalații de sunet 3D din lume, menite să faciliteze o experiență sonoră foarte apropiată realității, superioară altor sisteme de sunet obișnuite. Prin inovația pe care o aduce, instalația reprezintă o provocare mai ales pentru inginerii de sunet, artiști, instrumentiști și pentru cei cărora le place să experimenteze cu sunetul.

De-a lungul timpului, membrii echipei conduse de Felix Deufel, fondatorul centrului ZiMMT și sound artist, au experimentat cu sunetul spațial în camere întunecate, prin eliminarea stimulului vizual complet, fapt care a condus la rezultate artistice fascinante. În lucrările lor, aceștia explorează influența sunetului și a muzicii asupra emoțiilor și imaginilor, puterea narativă și de amintire a sunetului și impactul său enorm asupra percepției spațiului.

Pentru a amplifica efectul instalației de sunet, dar și pentru a potența experiența oferită membrilor comunității și publicului larg, organizatorii au invitat și artiștii români Alexandros Raptis și Andrei Cozlac să monteze în același spațiu instalația de lumini reactive la sunet – WONDER.

Scopul acestui demers este acela de a aduce la un loc două proiecte inovatoare și de a le pune la dispoziția unor artiști care le vor testa în prezența publicului, atât prin mijloace din registrul sunetului și al luminilor, cât și din pespectiva utilizării lor ca parte dintr-o scenografie specială. În fiecare spectacol, indiferent de maniera de comunicare a ideilor artistice abordate, temele principale vizează apropierea dintre noi, momentele împreună, intimitatea cu propria persoană și cu cei din jurul nostru.

WONDER – Alexandros Raptis și Andrei Cozlac

Cei doi artiști au deschis seria evenimentelor de la Platforma Wolff, în care au prezentat instalația de lumini WONDER, împreună cu cea de sunet. Alexandros Raptis este un artist pasionat de regia de teatru, light design și compoziția muzicală, iar Andrei Cozlac este un artist video experimental. Aceștia au creat instalația WONDER, în care lumina și sunetul interacționează pentru a crea instanțe spațiu-timp care suscită imaginația participanților și îi ghidează să-și formeze propriul fir narativ interior.

Pentru acest eveniment de deschidere a experienței IQOS în cadrul NOVA, cei doi artiști au pregătit o muzică tridimensională specială, care a pus în valoare deopotrivă instalația de sunet și pe cea de lumini. Cei prezenți la Platforma Wolff s-au bucurat astfel, de un spectacol multimedia care a îmbinat inovația tehnologică și arta.

JUDITH STATE ȘI RADU DUMITRIU – un spectacol care invită la autocunoaștere

Un duo excepțional, bine cunoscut pe scena artistică românească, Judith State și Radu Dumitriu au colaborat din nou, aseară, de data aceasta în cadrul unui spectacol care a îmbogățit prin dans și muzică scenografia creată de cele două instalații – ZiMMT 3D Sound Lab și WONDER.

Inspirați de arhitectura și estetica spațiului, de interacțiunea reciprocă, dar și de întâlnirea cu publicul și energia acestuia, cei doi performeri au compus în timp real partituri muzicale, coregrafice și vocale pornind de la subiectele care stau la baza cercetării lor din ultimii patru ani: memoria, trecerea timpului și felul în care amintirile și formele pe care acestea le capătă în timp ne marchează în mod implacabil prezentul.

BOGDAN MOROȘANU – ROCKABELLA – INvulnerabili – mixat tridimensional

Un album deja anunțat și așteptat de fanii trupei, INvulnerabili, va avea lansarea oficială în 9 decembrie, la București. Cei care, însă, vor să asculte în format tridimensional piese de pe acest album, care cuprinde zece piese scrise în perioada pandemiei, o pot face în această seară, de la ora 20:00, la Platforma Wolff.

Bogdan Moroșanu, unul dintre membrii trupei și un artist cu peste 15 ani de exepriență în industria muzicală, va explora sistemul 3D al instalației de sunet ZiMMT 3D Sound Lab și va adapta live la formatul multi-channel câteva piese de pe album.

FELIX DEUFEL & NIKHIL NAGARAJ – If we vanish – In search of natural silence

Felix Deufel, fondatorul centrului ZiMMT, care a creat instalația de sunet 3D, prezintă, în seara de 8 decembrie, la Platforma Wolff, un proiect special dezvoltat împreună cu colegul său, Nikhil Nagaraj, sound artist. If we vanish – In search of natural silence este un proiect inițiat în primăvara acestui an, prin care cei doi ingineri de sunet și echipele lor și-au propus să utilizeze pasiunea lor pentru sunet și echipamentele sofisticate pe care le au la îndemână pentru a captura moștenirea sonoră a unora dintre cele mai importante zone sălbatice din lume.

La granița dintre design, tehnologie, știință și filosofie,  acest demers, care a durat 40 de zile, a avut ca scop înregistrarea sonoră a acestor zone sălbatice, înainte de a dispărea sau de a fi iremediabil afectate de prezența umană. În ultima seară a evenimentelor de la Platforma Wolff, Felix Deufel și Nikhil Nagaraj vor prezenta o parte dintre rezultatele proiectului, care cuprinde peste 434 de ore de sunete înregistrate în format 3D.

Astfel, în universul creat de cele două instalații, publicul va putea păși într-unele dintre ultimele locuri sălbatice din lume, se va putea cufunda în pădurile tropicale din sudul și nord-estul Indiei sau în peisajul montan arid din Himalaya și va explora trei tipuri diferite de sunet: biofonie – produs de factori non-umani, geofonie – sunet natural non-biologic și antropofonie – zgomot generat de om.

FELIX DEUFEL – Spatial audio workshop

În plus, între 6 și 8 decembrie, în intervalul orar 14:00-16:00, cei care vor să afle mai multe despre construcțiile audio tridimensionale pot lua parte la workshop-ul susținut, în același spațiu, de Felix Deufel, inițiator al centrului creativ ZiMMT.

 Accesul la workshop-urile și performance-urile organizate de NOVA în parteneriat cu IQOS este permis  doar persoanelor cu vârsta peste 18 ani și se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Material susținut de IQOS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nepoata lui Putin a dezvăluit din greșeală numărul soldaților ruși dispăruți în Ucraina
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Tudor Chirilă, mesaj pentru politicieni: „Voi ați creat monstrul numit extremism, ați vrut să operați...
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia...
Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost...
Călin Georgescu și legionarii. Cine este Eugen Sechila, surprins alături de candidatul independent la alegerile...
Elena Lasconi, mărturie tulburătoare: 'Mama, pe care o iubesc atât de mult, a votat PSD!'
Din ce sunt făcute, de fapt, chifteluțele vegetale din Mega Image. Mulți români le mănâncă...
Mai poate fi eliminat Călin Georgescu din cursa prezidenţială, cu 3 zile înainte de alegeri?...
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe...
Cum poți să verifici dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Klaus Iohannis a declasificat informaţiile prezentate în CSAT-ul convocat pentru influenţa TikTok în alegerile prezidenţiale
Adevărul despre fluorul din APĂ! Cum ne afectează DINȚII de fapt
Călin Georgescu va da ordinul. Legea care se va aplica peste tot în România
Românii, arși la buzunare în timpul vacanței. Prețurile vor crește considerabil
Cum arată casa în care Helmut Duckadam a trăit cu Alexandra și fiica lor. Eroul...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Angajații din România sunt tot mai nemulțumiți, arată un sondaj